Guvåghytta

Foto: Kristin Green Nicolaysen
I en kåring på ut.no i juli 2014 ble Guvåghytta kåret til landets vakreste kysthytte, det er ikke uten grunn! Guvåghytta på Oksneset i Bø kommune ble bygget i 1999, og ble raskt Vesterålen Turlags mest populære hytte. Med robåt og seks kanoer til fritt utlån, klatrevegger rett ved hytta, 15 mål stor eiendom og flere hundre meter til nærmeste nabo, tilbyr hytta både idyll og aktivitet.

Se ut.no for utfyllende informasjon om Guvåghytta

Guvåghytta er en favoritt for oss, da den er lett tilgjengelig for de som kommer padleveien. I tillegg ligger den i et flott padleområde, med fine turmuligheter også til vanns, for både erfarne og mer uerfarne padlere. Fin bålplass ute og historisk grunn m/sti setter vi også pris på. Vi anbefaler den stadig vekk! Vesterålen Padleklubb
Kart over området rundt Guvåghytta:

Et kort historisk overblikk

Guvågstien – i grenseland Oksneset, eller Oksnesan som det heter i dialekten, var husmannsplass til langt inn på 1900-tallet, og ble sist drevet av Mathias Olsen og Tea Kristensdatter.
Her satte Tea ni barn til verden, og sju av dem vokste opp. Plassen ble fraflyttet kort tid etter at Mathias døde i 1926.
Da faren til Mathias, Ole Jakobsen, slo seg ned i Oksnesan på 1860-tallet, hadde plassen trolig ligget ubebodd i lange tider. Det var de rike sildefiskeriene i Eidsfjorden som lokket Ole,
slik godtfiske med ujevne mellomrom har lokket mennesker til Oksnesan gjennom årtusener. 

Oksnesan har på mer enn én måte ligget i grenseland:
I grenselandet for menneskelig eksistens. I grenselandet mellom norsk/norrøn og sjøsamisk bosetting. Og sågar i grenselandet mellom to kontinenter da Grønland og Skandinavia kolliderte for 400 millioner siden og skilte lag igjen for 50 millioner år siden. 
Ta en tur rundt i Oksnesan, og få kultur- og naturhistorisk nærkontakt!