Dronningstien i Austre Vågan

H.M.Dronning Sonja flankeres av Ragna Renna og Trond Løkke under snorklippinga i Årsteinskaret.
H.M.Dronning Sonja flankeres av Ragna Renna og Trond Løkke under snorklippinga i Årsteinskaret. Foto: Privat

H.M. Dronning Sonja åpnet Dronningstien som går fra Årsteinskaret til Pundslett helt sør i Raftsundet.

Igjen har H.M. Dronningen vært på besøk i distriktet, og denne gangen ble en ny adkomst for Stortinden (530 moh) og Dronningvarden innviet. Fredag 21. juli klippet H.M. Dronning Sonja snora over stien fra Årsteinskaret til Pundslett helt sør i Raftsundet, og den har fått navnet Dronningstien. Denne traseen er en alternativ rute til og fra Dronningvarden, som ble innviet av Dronningen 14. juli i fjor med nærmere 500 personer tilstede.

I august i fjor var H.M. Dronning Sonja tilbake på Dronningvarden, og hun lot seg begeistre over den alternative ruta forbi Pundslettvatnet og til Pundslett. Men stien var svært utfordrende å følge på grunn av fallskog, gjengroing og noe gjørme. Dronningen utfordret derfor oss til å få satt i land denne stien, sier Trond Løkke som på vegne av Vesterålen Turlag var vertskap for Dronningens besøk. Og heldigvis fikk vi grunneierne med på dette, og i løpet av noen dagers innsats med lokale ressurser fra Austre Vågan, ble traseen både ryddet, skiltet og klopplagt i sommer. Dronningstien starter/ender ved det kommunale vannverkshuset 450 meter (vest) før landanlegget til Nordlaks på Pundslett. Det er satt ned et skilt ca 15 meter fra hovedveien som viser startsted.

Det vi gjerne anbefaler, er å gå opp fra enten Årstein eller Pundslett til Dronningvarden og ned andre vegen, sier Løkke. Dermed får man både med seg Dronningstien, og får sett mer av Årsteinøya. Det krever at man enten har med seg sykler eller er flere biler i følget, og plasserer dem slik at man slipper å gå de 6 kilometerne langs landevegen fra Pundslett til Årstein etter endt tur. For de aller sprekeste kan eventuelt denne etappen være bonustrening.

Uansett er det svært hyggelig at H.M. Dronning Sonja er så glad i dette området at hun det siste året har innviet både en dronningvarde og nå en dronningsti på Årsteinøya i Austre Vågan, avslutter Trond Løkke.