Hund på turlagets hytter – risikosport?

Sjøl om du kan ha hund i gangen på Trollfjordhytta, blir det trangt og kummerlig for alle om det som her kommer en fransk delegasjon på 15 personer. Foto: Vesterålen Turlag

La oss først slå fast: Det er lov å ha med hund på alle Vesterålen Turlags hytter. Reglene om i hvilke deler av anlegget du kan ha hund varierer.

På Trollfjordhytta og Ingemannhytta kan du ha hund i yttergang. Har du en hund som ikke kan ligge alene i yttergang, så må hunden faktisk være heime. Enkelt og greit. På Guvåghytta er det tillatt med hund på Naustloftet, og på Snytindhytta er det tillatt med hund i Lillehytta. Hund skal under ingen omstendigheter inn i hovedhyttene. Dels handler dette om allergi, men like mye om at mange er redd hunder, ikke liker hunder, eller ikke ønsker å forholde seg til andres hunder. Som ofte kan oppfattes som mer eller mindre plagsomme. Eller i veien. Lukter og er våte. Argumentene er mange. Ingen gjester i hundefrie avdelinger skal bli spurt om det er greit at noen tar med seg hund inn i hytta. Men, som ofte går det veldig greit, hund og eier finner seg vel til rette der de kan være, og alle er fornøyde.

Men tilbake til tittelen. Er det risikosport å ta med hund på turlagets hytter? Svaret er faktisk ja. Hyttene har etter hvert store besøkstall, og du risikerer å komme fram til hytteanlegg som er mer eller mindre fulle, eller det er hunder der fra før. Og går ikke hundene sammen, er det ingen opsjon å ta med den ene hunden til en hundefri avdeling. Du må rett og slett være forberedt på å klare deg sammen med andre hunder, returnere hjem eller slå opp telt og overnatte ute sammen med hunden din. Flere hundeeiere har rett og slett med seg telt når de drar til turlagets hytter som en reserveløsning.

I en episode tidligere i vinter på Snytindhytta ble en hund tatt to netter inn på soverom i storhytta. Hundeeier fikk en regning på kr 2000 for ny madrass, laken og gulvmatter, samt kr 500,- i gebyr for turlagets merarbeid. Tross dette er ikke hunder uønsket på turlagets hytter. Vi har i større grad enn mange andre foreninger lagt til rette for at du kan ta med hund. Men hunder har ikke adgang i hundefrie avdelinger, og det må man rett og slett ta høyde for når man planlegger turen.

God tur!

Trond Løkke