Gode badstuetips

Fire bøtter vatn er en god start på et vellykket badstuebad.
Fire bøtter vatn er en god start på et vellykket badstuebad. Foto: Vesterålen Turlag

Noen av dere har gjort det. Andre ikke. Og atter andre har gjort det feil, uten å vite om det. Eller - helt feil kan det aldri bli. Jeg tenker på badstuebad på en av hyttene til turlaget. Tre av turlagets hytter har opp gjennom årene fått vedfyrt badstue, og det er Snytindhytta, Guvåghytta og Trollfjordhytta.

Det er tre regler for vellykket badstuebad: 1) Vann, 2) Vann, 3) Vann. Glem det du har av opplevelser i tørre offentlige badstuer, eller heime for den saks skyld. Badstue på turlagshyttene er våtbadstue, og du må starte med å hente rikelig med vann til vanntanken på ovnen og i bøttene du tar med deg inn i badstua. Og en presisering, ikke sjøvatn på Guvåghytta, det ødelegger ovnen. Så fyrer du opp. Og jo mer vind det er ute, dess bedre trekk og fortere blir badstua varm. På 45 minutter, om du har passet på å holde god fyr i ovnen, er det normalt klart for badstuebad og kroppsvask. Bland varmt vann fra tanken på ovnen sammen med kaldt vann du har i bøttene så det blir passelig temperert. Dette vannet øser du regelmessig over hode og kropp mens du sitter i badstua. Dermed renner skit og svette rett av kroppen, samtidig som det også er deilig kjølende. Snøsørpe som du gnir inn i hodebunnen fungerer også veldig bra Etter et par runder på trappa for å avkjøle legemet, og kanskje til og med et snøbad, begynner det å nærme seg avslutning. De mest avanserte bruker her litt såpe, men det kreves ikke. Så rett før du går ut av badstua for siste gang, får du hjelp av kompisen til å tømme noen liter vann over kroppen mens du gjerne sitter på huk på badstuegulvet. Og voila, du kan løpe ut av badstua skinnende rein. Nå kommer poenget med å hå ha nok vatn tilgjengelig; alle må få skylle seg ved avslutninga. Å gå ut av badstua mens man ennå er svett og ikke får skyllet av seg skiten, er en guffen opplevelse. Hyttene har jo ingen dusj i gangen. All vask må gjøres unna i badstuerommet.

Om du bruker lite vann i badstua og det er kaldt ute, er det også fare for at avløpet kan fryse. Alle badstuene har bare 20 cm rett rør uten vannlås, og skulle det fryse kan du prøve med salt i avløpet eller varmt vann. Utafor badstuedøra på Snytindhytta henger det en liten pumpe som du kan bruke for å sprute varmt vann ned i avløpet. Det vil alltid fungere. På Trollfjordhytta og Guvåghytta er det trykkimpregnert gulv utafor badstua som tåler mye vann, men på Snytindhytta må du tørke opp vannsøl i gangen etter endt badstuebad.

God tur!

Trond Løkke