Innvielse av dronningvarden

Dronningvarden.
Dronningvarden. Foto: Ragne Renna

H.M. Dronningen vil torsdag 14. juli gå turen opp til Stortinden i Raftsundet. Informasjon til presse og publikum.

Målet med turen er å innvie Dronningvarden. Det blir også en seremoni kl 15:00 på Salen, (ca. 400 moh.) 0,5 km fra toppunktet med taler og kulturelle innslag

Pressen bes møte ved Årstein helt sør i Raftsundet klokken 12.30. Her vil pressen bli møtt av lokal pressekontakt/guide Dag Scherffenberg som vil bistå pressen under det videre arrangement.

Publikum bør starte å gå senest klokken 13.00 for å være framme på Salen innen arrangementet starter. Vær beredt på å vente, så ta med varme klær og sitteunderlag.  Beregn ca. 45 minutter kjøretid fra Raftsundbrua og til veis ende på Årstein hvor turen starter.

​​​​​​​Program:
15.00  HM Dronningen med turfølge ankommer «Salen»
15.05  Seremoni «Salen»

• Velkomst ved Trond Løkke
  • Ordfører i Vågan
  • Musikkinnslag
  • Evt. representant for DNT
  • Ordfører i Hadsel
  • Musikkinnslag

15.35  Avmarsj til toppvarden
15.50  HM Dronningen fester plaketten på varden
16.10  Retur til «Salen»
16.20  HM Dronningen takker
16.30  HM Dronningen tar avskjed

Turen opp til seremonistedet på Salen er en privat tur for Dronningen, og ikke en fellestur sammen med pressen eller publikum. Pressen går med lokal guide etter Dronningen og hennes følge. På veien opp vil pressen passere følget og vil på denne måten være på plass på Salen på forhånd, slik at det blir muligheter for å ta bilder i det Dronningen og følget kommer opp til arrangementet. Det vil også bli mulighet til å gå følget i møte et par hundre meter før ankomsten til Salen.

Etter denne delen av arrangementet vil Dronningen med følge gå den siste biten opp til Dronningvarden på Stortinden (530 moh.). Pressen vil gå i forkant og være på toppen før Dronningen ankommer. Avgang ca. klokken 15.25 med lokal guide.

På toppen vil Dronningen feste en plakett til varden. Dette markerer innvielsen. Når denne seansen er over går pressen ned igjen til Salen.

Det er begrenset med plass oppe på toppen, så det vil kunne bli aktuelt med fotopool.

Når Dronningen returnerer ned til Salen igjen vil hun holde en kort takketale til publikum før hun tar avskjed med fylkesmann Hill-Marta Solberg, ordførerne Eivind Holst og Siv Dagny Aasvik, samt politimester Tone Vangen. Med dette avsluttes det offisielle programmet. Den lokale guiden vil følge pressen ned til Årstein en stund etter at Dronningen har forlatt stedet.

Presse som ønsker å dekke arrangementet bes akkreditere seg til kommunikasjonsrådgiver ved Det kongelige hoff, Christian Lagaard innen utgangen av fredag 8. juli. Henvendelse vedrørende akkrediteringen skjer til christian.lagaard@slottet.no

Utfyllende informasjon for pressen:

Dronningvarden
Rett opp av innløpet til Raftsundet rager den 530 meter høye Stortinden. Den frittliggende toppen nærmest ute i Vestfjorden har en fantastisk utsikt over Vestfjorden, fra Ofoten i øst, nedover Hamarøy og Steigen til Landegode utafor Bodø i sør, utover Lofoten og nordover Raftsundet.

Det er en to timers fottur på god sti fra bygda Årstein til toppen. Like fullt har relativt få besøkende over tid funnet fram til denne toppen. H.M Dronning Sonja har besøkt toppen to ganger de senere år. Akkurat denne fjelltoppen ble et naturlig sted for et mer varig minne over Dronningens glede for fjellet generelt og distriktet spesielt.

Stortinden hadde ingen varde fra før, og derfor kunne det bygges en ny varde på toppen. I mai måned tok representanter fra Lofoten Turlag Vesterålen Turlag med seg spett, taljer og boremaskin til fjells. To tonn stein ble samlet sammen, varden ble bygget, og Dronningvarden er nå klar til innvielse med tilhørende plakett av H.M. Dronning Sonja.

Lofoten Turlag og Vesterålen Turlag
Vesterålen Turlag og Lofoten Turlag er distriktets lokalforeninger av DNT. Med henholdsvis 1878 og 800 medlemmer, drift av en rekke hytteanlegg og omfattende turprogram, er turlagene de største friluftslivsaktørene i distriktet.

Begge turlag har vært vertskap for en rekke av H.M. Dronning Sonjas private turer i regionen. Det er disse to turlagene som har reist Dronningvarden på Stortinden i Raftsundet, og som har invitert H.M. Dronningen til innvielsen av landets første dronningvarde.

For mer informasjon om lokalt vertskap og Dronningvarden kan følgende kontaktes:

Ruta til Dronningvarden.
Ruta til Dronningvarden. Foto: Trond Løkke