Turlagsstua – en utmerket arena for opplevelse, læring og lek

Glade og fornøyde elever etter overnattingstur og uteskole.
Glade og fornøyde elever etter overnattingstur og uteskole. Foto: Mulla Lauksund

3. trinn ved Lamarka skole er sannelig en sprek og grei gjeng! De hadde et stort ønske om å dra på overnattingstur til Turlagsstua.


Foreldrene heiv seg rundt, innfridde ønsket og fikk alle ting klart. En mørk, våt og vindfull ettermiddag i oktober tuslet hele gjengen opp til Turlagsstua med hodelyktene på. Ongene var fulle av forventning og spenning. Hvordan så hytta ut innvendig? Hvem skulle ligge hvor? Hva skulle de få til kveldsmat? Kom de til å få sove her oppe under fjellet uten mamma eller pappa? 

Omsider og etter en våt tur opp, trampet noen spente, våte og sultne tredjeklassinger opp trappa på Turlagsstua. Hytta var allerede godt oppvarmet,  og hadde en romslig yttergang og mange tørkeplasser å by på. Det var god plass til alle i den store hytta, og den fra før gode stemningen steg enda flere hakk! 

Omsider da alle hadde fått sine sengeplasser, var det bare å «reire seg til» med sovepose og kosedyr. Etterhvert kom endelig kveldsmaten på bordet, og roen senket seg. Etter noen brødskiver stilnet romlingen i magen, og det var flere som ble smale i øyene. Tannbørsten var det neste som kom frem, etterfulgt av høytlesningsstund med en voksen. Det ble ganske stille etter hvert som lysene ble slått av. Det kom noen snorkelyder fra forskjellige retninger, nok til å sove godt på. Litt nattevåk ble det, men dogåing med hodelykt på er skikkelig stas! Spesielt når man har noen å gå sammen med. Det var trygt og godt å sove i den store hytta når der var voksne som holdt vakt og fyrte i ovnen natta gjennom. 

Elevene leser og lærer geografi og historie fra området rundt Turlagsstua.
Elevene leser og lærer geografi og historie fra området rundt Turlagsstua. Foto: Mulla Lauksund

Tidlig neste morgen var det fint å våkne sammen med klassevennene sine, noen mer og noen mindre våkne. Storstua var god og varm, og frokosten var snart klar. 

Elevene skulle ha uteskole etter frokost. De fikk lese og lære mye om historia rundt Turlagsstua, landskap, geografi og kulturminner i den nære Sortlandsmarka.  

For en fantastisk tur vi hadde! Det ble mye kos, spill, lek, læring og ikke minst ble alle bedre kjent med hverandre. Turen gav mersmak, og det blir garantert flere!

Vi oppfordrer andre foreldre og lærere til å bruke Turlagsstua! Den fungerer ypperlig som en arena for opplevelser, lek og læring, både ute og inne.  Beliggenheten er såpass nær at det er overkommelig for alle klassetrinn å ta en dagstur eller en overnattingstur. Tar man en dagstur kan man benytte seg av gapahuken eller dagsturdelen «Damstua» som er åpen for alle.

·         Det er mye mestring og læring i å bære sin egen sekk hele veien med det man trenger for ei overnatting. 

·         Det er mye mestring og læring i å overnatte i ei hytte til fjells uten ho mamma og han pappa. 

·         Det er mye mestring og læring i å ha uteskole i all slags ver og vind. 

Turlagsstua har god overnattingskapasitet for klassetrinn, meget behagelige senger/madrasser, velutstyrt kjøkken med steke og kokemuligheter. Skoleklasser kan få dekka hele overnattingsgebyret, samt delvis støtte til innkjøp av proviant. Kontakt turlaget nærmere om det på  vesteralenturlag@gmail.com   

Ta også en titt på ut.no for mer spesifikk info om antall sengeplasser, booking og nøkkelordning. 

Skrevet av Mulla Lauksund.

Uteskole og leseløype for tredjeklassingene.
Uteskole og leseløype for tredjeklassingene. Foto: Mulla Lauksund

Skrevet av Christian Bakken 22. november 2021