Krigshelten Evald Knutsen fra Andøy

Foto: Trond Løkke

Så er vi kommet til 9. april, og tid for ettertanke. Mange av Turlagets turer går i terreng der motstandsfolk var aktive under krigen.

I vår egen turbok, «På tur i Vesterålen og Lødingen», står det på side 71:
Krigshelten Evald Knutsen fra Bø i Andøy gikk opp Norddalen sør for Åknes den 25. august 1942, på flukt fra tyskerne. Evald var i etterretningsoppdrag for de allierte, og ble sammen med Petter Ravik satt på land i Vorneset på Myre to dager før. Et Catalina sjøfly fra den norske 333-skvadronen brakte de to ungdommene rett i armene på tyske millitære som var stasjonert ved Myre.

Ravik ble skutt og drept under menneskejakten som fulgte, men Knutsen klarte ved mange gode nordmenns hjelp å unnslippe. Han kom seg heim til Andøya, og derfra videre til Sverige, og etter hvert tilbake til England og fortsatt krigsinnsats som sersjant i flyvåpenet. Om turen i fjellet på Andøya vet vi at han gikk nordover heiene fra Norddalen og ned i Haugdalen. Videre opp på Melakollen, og så over Sandhaugan til Refsneset, Harrhågen og Bø. Evald Knutsens krigsinnsats knekte helsa hans, og han døde på pleiehjem i Sigerfjord den 6. oktober 1948.