AVLYST! 10-TOPPERSTUREN

Arrangement

Dato
2. september 2018 kl. 08:00 - 19:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Barn, Ungdom, Seniorer
Turtyper
Arrangement, , Voksne
Arrangør
Vesterålen Turlag
Turområde
Lofoten, Vesterålen og Hinnøya (se kart)
Dette arrangementet er over!

På den nasjonale Kom Deg Ut-dagen, søndag 2. september, kan du delta på dette arrangementet til Vesterålen Turlag.

Du kan velge å gå en fjelltur der du enten er innom 10 eller 5 ulike fjelltopper, eller du kan følge ei turløype tilrettelagt for barnefamilier. Alle turene starter og slutter i Markmarka, på Søndre Langøya, i Hadsel kommune – opp mot fjellet ved Stokmarknes lufthavn, Skagen.

HVILKE TOPPER UTGJØR 10-TOPPERSTUREN?

1. Kleksura                285 moh
2. Lauklitinden           460 moh
3. Storbåtsegga         638 moh
4. Småtindan             677 moh
5. Kalvdalsheia          629 moh
6. Kjølen                    547 moh
7. Litjtinden                535 moh
8. Kvannkisttinden     505 moh
9. Torghatten             376 moh
10. Skavnakktinden   341 moh

10-toppersturen har en lengde på 18 km og etter at alle toppene er besteget har du gått 1600 høydemeter.

Dersom du ønsker å løpe eller gå på tid, sørger Stokmarknes O-lag for tidtaking.

På hver fjelltopp finner du et toppskilt og ei klippetang (merketang). Du må huske på å klippe i kortet ditt som bevis på at du har vært innom fjelltoppen. På Lauklitinden, Storbåtsegga, Småtindan, Kjølen og Torghatten møter du en toppvakt. Toppvakten kan gi gode råd, vise vei og har også førstehjelpsutstyr.

LØYPEBESKRIVELSE

Løypa er ca. 18 km lang og antall høydemeter er ca. 1600 meter. Erfaringen viser at de fleste bruker 7-8 timer på hele 10-toppersruta.

Bildet øverst viser det partiet fra Søndre Langøya der 10- og 5- toppersturarrangementet gjennomføres. 


1. Kleksura 285 moh
Med start i Markmarka er første etappe opp Kleksura. Stien går opp lia gjennom en tett skog og er tydelig merket med røde T-er eller røde ringer på trærne. På Kleksura tar man en pust i bakken og nyter utsikten. Skiltet under viser hvordan hver fjelltopp er merket. Her ser du navn på fjelltoppen, avstand og retning til neste topp. På hver fjelltopp henger merketangen. Her må du huske på å klippe i klippekortet.

På veien opp mot Lauklitinden tar familieløypa av og går ned til Nils Persavannet. Det er egen fiske- og grillcamp ved Nils Persavannet. Her er det også fine badeforhold om temperaturen skulle friste. Der stien tar av ned til Nils Persavannet er den merket med egen merking, røde og hvite plastremser.

2. Lauklitinden 460 moh
Fra Kleksura og opp Lauklitinden følger stien bakkekammen og er delvis luftig. Når Lauklitinden er besteget er det verste av «bratte høydemeter» unnagjort. Til høyre fra Storbåtsegga ser du Dalbotntinden og Ol-Hansatinden.

3. Storbåtsegga 638 moh
Turen fra Lauklitinden og opp på Storbåtsegga går i et slakkere lende og har ei mer behagelig stigning. Terrenget er typisk kystalpint, mye stein og lite vegetasjon. Stigningen opp på Storbåtsegga er godt merket med varder og røde T-er.

De som ønsker å gå 5-toppersturen må ta turen opp på Storbåtsegga. Dette er den tredje fjelltoppen. Fra Storbåtsegga går turen tilbake mot Lauklitinden og til bekken som renner ned i Finnura. Her tar du av merket sti ned til Finnura og går så mot Torghatten.

Fra Storbåtsegga er det en upåklagelig flott utsikt i alle retninger, sørover mot Lofotveggen, østover mot Møysalen og vestover, over hele 10-topperslandskapet. 

Fra Storbåtsegga går turen til Lauklitinden for de som ønsker å gå 5-toppersturen og videre til Kalvdalsheia for de som går 10-toppersturen. Både Lauklitinden og Storbåtsegga har toppvakter.

4. Kalvdalsheia 629 moh
Fra Kalvdalsheia går du opp på Småtindan. Dette er den høyeste fjelltoppen på 10-toppersturen.

5. Småtindan 677 moh
Flott utsikt i alle retninger, som her ned mot Slottnes og over Eidsfjorden.

Etter Småtindan må du innom Kalvdalsheia igjen før du setter kursen vestover og ned mot Kjørstadhalsen. Her må du gjennom et parti med mye stor stein, så vær forsiktig. Gode fjellsko er viktig! Fra Kjørstadhalsen er det ny stigning til Kjølen. Både Småtindan og Kjølen har toppvakter.

6. Kjølen 547 moh
Fra Kjølen tar du turen innom Litjtinden og Kvannkisttinden før du setter kursen sørover mot Finnurvannet.

7. Litjtinden 535 moh

8. Kvannkisttinden 505 moh
Etter å ha besøkt Kvannkisttinden går du tilbake til Kjølen og setter så kursen sørøver mot de to siste fjelltoppene. I høyde ved Finnurvannet møter fjellbjørkeskogen deg igjen og du følger en litt utydelig sti opp på Torghatten. Her kobles stien fra 5-toppersturen sammen med stien fra 10-toppersturen.

9. Torghatten 376 moh
Fra Torghatten går turen i nedoverlende før siste stigning opp på Skavnakktinden.

10. Skavnakktinden 341 moh.
Kun nedoverbakker igjen. Og nå er det liten time til du er i mål.
 

5-TOPPERSTUREN
For de som synes at 10 fjelltopper er i meste laget, kan du velge en enklere løype på 5 fjelltopper. 5-toppersturen er blå løype på kartet. Merk deg at etter at Storbåtsegga er passert, går du samme vei tilbake til skilt som viser vei ned til Finnurvannet. Ellers er start- og målsted likt for begge turene.

1. Kleksura                285 moh
2. Lauklitinden           460 moh
3. Storbåtsegga         638 moh
4. Torghatten             376 moh
5. Skavnakktinden     341 moh

 

BARNE/FAMILIETUREN
Det legges til rette med en kortere tur for barnefamilier med ulike aktiviteter underveis. Nytt av året er at Melbu Skolekorps vil holde tre små konserter underveis. Hvis du ønsker å delta på «musikkturen» må du være klar til å starte klokken halv ti. Turen går opp Kleksura, så tar du av til venstre på merket sti mot Nils Persavannet. I det tyngste partiet, fra Markmarka og opp Kleksura, er det en natursti tilpasset de yngste deltakerne. Dermed blir det mange småpauser i den lange og tunge bakken. Mellom Kleksura og Lauklitinden går turen til Nils Persavannet. Her blir det rasteplass med bål, pinnebrødsteiking, leker og mulighet for å kaste ut fiskesnøre. Etter oppholdet ved Nils Persavannet går turen ned til Dalvannet, Osvannet og Markmarka. Ved innkomst får alle barna et diplom og premie for gjennomført tur.

PARKERING
Det skiltes fra hovedveien til startstedet i Markmarka. Det legges til rette for parkering like ved startstedet og du blir anvist plass ved ankomst. 

START OG INNKOMST
Alle som vil delta kan starte mellom klokken 0800 og 1000. Du går i det tempoet som passer deg best, men alle må være inne til klokken 1900.

GI BESKJED
Dersom du velger en annen rute ned og avbryter som turdeltaker på dette arrangementet må dette varsles på telefon 979 88 815. Gir du ikke beskjed innen klokken sju om kvelden settes det i gang søk etter deg.

PÅMELDING
Det blir påmelding like før start og en enkel deltakeravgift betales enten med kontanter eller Vipps. Kart og klippekort får du i «teltet» (sekretariatet) etter påmelding.

KART OG KLIPPEKORT
Ved start får hver deltaker et terrengkart, med inntegnede løyper (GPS-spor). I tillegg til kartene får du et klippekort som det skal klippes i på hver topp. På hver topp finner du et skilt merket med navnet på fjellet. På dette skiltet henger klippetangen. Ellers er løypen merket med rødmalte T-er eller røde ringer på trær.

BETJENTE TOPPER
I år satser vi på å ha toppvakt på fem av toppene. Disse vil kunne gi råd, hjelpe til om det skulle være noe eller fortelle deg hva du ser. «Vaktene» har også førstehjelpsutstyr. Mobildekningen er bra under hele turen.

VÆRFORBEHOLD
10-toppersturen arrangeres ikke dersom tåke dekker fjellene. Følg derfor med på turlagets hjemmeside eller på facebooksiden tidlig søndag morgen om du er i tvil og frykter avlysning. 

PREMIERING
Alle barna får en egen premie og diplom. De som gjennomfører 5- eller 10-toppersturen får en egen premie. De som ønsker det kan kjøpe en egen designet T-skjorte

Priser

  • Medlemmer voksne kr 50,-
  • Ikke medlemmer kr 100,-
  • Barn og ungdommer (tom. 18 år) gratis

(Vipps eller kontant.)
OBS! Husk å tar med medlemskort.

 

AVLYST! 10-TOPPERSTUREN

På den nasjonale Kom Deg Ut-dagen, søndag 2. september, kan du delta på dette arrangementet til Vesterålen Turlag. Du kan velge å gå en fjelltur der du enten er innom 10 eller 5 ...

Kontaktinformasjon: