10-toppersturen 2019

1. september kl. 08:00

På den nasjonale Kom Deg Ut-dagen, søndag 1. september eller lørdag 31. august (væravhengig), kan du delta på Vesterålen Turlags arrangement. Onsdag den 28. august annonseres det på Facebook, lokalaviser og nettstedet til Vesterålen Turlag om hvilken dag som velges. Da kan du velge å gå en fjelltur der du enten er innom 10 eller 5 ulike fjelltopper, eller du kan følge ei turløype tilrettelagt for barnefamilier. Alle turene starter og slutter i Markmarka, på Søndre Langøya, i Hadsel kommune – opp mot fjellet ved Stokmarknes lufthavn, Skagen.

HVILKE TOPPER UTGJØR 10-TOPPERSTUREN

På bilde- og kartbladet under ser du en oversikt over begge turrutene.

1. Kleksura                 285 moh
2. Lauklitinden           460 moh
3. Storbåtsegga         638 moh
4. Småtindan             677 moh
5. Kalvdalsheia         629 moh
6. Kjølen                  547 moh
7. Litjtinden               535 moh
8. Kvannkisttinden     505 moh
9. Torghatten            376 moh
10. Skavnakktinden   341 moh

10-toppersturen har en lengde på 18 km og etter at alle toppene er besteget har du gått 1600 høydemeter. Dersom du ønsker å løpe eller gå på tid, så sørger Stokmarknes O-lag for tidtaking.

På hver fjelltopp finner du et toppskilt og ei klippetang (merketang). Du må huske på å klippe i kortet ditt som bevis på at du har vært innom fjelltoppen. På Lauklitinden, Storbåtsegga, Småtindan, Kjølen og Torghatten møter du en toppvakt. Toppvakten kan gi gode råd, vise vei og har også førstehjelpsutstyr.

5-TOPPERSTUREN

For de som synes at 10 fjelltopper er i meste laget, kan du velge en enklere løype på 5 fjelltopper. 5-toppersturen er blå løype på kartet. Merk deg at etter at Storbåtsegga er passert, går du samme vei tilbake til skilt som viser vei ned til Finnurvannet. Ellers er start- og målsted likt for begge turene.

1. Kleksura               285 moh
2. Lauklitinden          460 moh
3. Storbåtsegga         638 moh
4. Torghatten            376 moh
5. Skavnakktinden     341 moh

BARNE/FAMILIETUREN

Det legges til rette med en kortere tur for barnefamilier med ulike aktiviteter underveis. Turen går opp Kleksura, så tar du av til venstre på merket sti mot Nils Persavannet. I det tyngste partiet, fra Markmarka og opp Kleksura, er det en natursti tilpasset de yngste deltakerne. Dermed blir det mange småpauser i den lange og tunge bakken. Mellom Kleksura og Lauklitinden går turen til Nils Persavannet. Her blir det rasteplass med bål, pinnebrødsteiking, leker og mulighet for å kaste ut fiskesnøre. Etter oppholdet ved Nils Persavannet går turen ned til Dalvannet, Osvannet og Markmarka. Ved innkomst får alle barna et diplom og premie for gjennomført tur.

PARKERING

Det skiltes fra hovedveien til startstedet i Markmarka. Det legges til rette for parkering like ved startstedet og du blir anvist plass ved ankomst.

START OG INNKOMST

Alle som vil delta kan starte mellom klokken 0800 og 1000. Du går i det tempoet som passer deg best, men alle må være inne til klokken 1900.

GI BESKJED

Dersom du velger en annen rute ned og avbryter som turdeltaker på dette arrangementet må dette varsles på telefon 979 88 815. Gir du ikke beskjed innen klokken sju om kvelden settes det i gang søk etter deg.

PÅMELDING

Det blir påmelding like før start og en enkel deltakeravgift betales enten med kontanter eller Vipps. Kart og klippekort får du i «teltet» (sekretariatet) etter påmelding.

KART OG KLIPPEKORT

Ved start får hver deltaker et terrengkart, med inntegnede løyper (GPS-spor). I tillegg til kartene får du et klippekort som det skal klippes i på hver topp. På hver topp finner du et skilt merket med navnet på fjellet. På dette skiltet henger klippetangen. Ellers er løypen merket med rødmalte T-er eller røde ringer på trær.

BETJENTE TOPPER

I år satser vi på å ha toppvakt på fem av toppene. Disse vil kunne gi råd, hjelpe til om det skulle være noe eller fortelle deg hva du ser. «Vaktene» har også førstehjelpsutstyr. Mobildekningen er bra under hele turen.

VÆRFORBEHOLD

10-toppersturen arrangeres ikke dersom tåke dekker fjellene. I år går arrangementet den 1. september, MEN hvis været er betydelig bedre lørdag den 31. august vil arrangementet flyttes. Følg derfor med på turlagets hjemmeside eller på facebooksiden onsdag den 28. august om hvilken dag som velges.

PREMIERING

Alle barna får en egen premie og diplom. De som gjennomfører 5- eller 10-toppersturen får en egen premie. De som ønsker det kan kjøpe en egen designet T-skjorte.

10-toppersturen 2019